Årets arbete i skogsträdgården går mot sitt slut
Sedan midsommar har Linda och Omar haft skogsträdgården i Sinarpsdalen som sin arbetsplats. Här har de handlett ungdomar mellan 16-18 år som fått sommarjobb av kommunen. Nu går sommaren mot sitt slut och skogsträdgården prunkar av liv och rörelse.
Solrosor, rosenskära och majsplanteringar ramar in den nybyggda ingången till skogsträdgården i Sinarspdalen. En skylt hänger över ingången till trädgården där fyra ungdomar för dagen arbetar med att rensa ogräs.
– Vi har haft två lag med ungdomar som arbetat här sedan midsommar. Varje lag jobbar fyra timmar om dagen i fyra veckor, säger Linda som är arbetsledare för ungdomarna som sommarjobbar i skogsträdgården.
Projektet med skogsträdgården tog sin fart sommaren 2020 när kommunen blev tilldelade medel från Arbetsförmedlingen för att skapa jobb för unga arbetslösa. I år har sju ungdomar fått sommarjobb via projektet.
Tillsammans med kollegan Omar handleder Linda ungdomarna som är mellan 16-18 år. Omar är handledare för andra sommaren i rad men för Linda är det första sommaren i skogsträdgården. Hon läser till arbetsledare inom hållbar grönyteförvaltning på yrkeshögskola och har tidigare varit elev på trädgårdsprogrammet på Akademi Båstad Vuxenutbildning.
– För mig som gillar att jobba med människor och vara ute i naturen är detta en perfekt kombination. Jag växer i min arbetsroll och jag ser att även ungdomarna växer av att vara här. Här får de lära sig mer om vår natur och hur man utnyttjar naturens resurser på bästa sätt. Skogsträdgården är ett jättebra initiativ för ungdomarna.
Varje pass börjar med ett morgonmöte där de går igenom dagens uppgifter. Linda har skrivit upp agendan på en tavla – idag ska de rensa ogräs och trimma för att hålla borta allt sly. På samma tavla har hon skrivit upp sitt ledord som gruppen arbetar utifrån – ”ingen kan göra allt, men alla kan vi göra något och tillsammans är vi oslagbara!”
– Jag tror att alla kan, vi har bara olika förutsättningar i livet. Alla vet till exempel inte vilka verktyg vi använder och vad de heter. En del av ungdomarna har också svenska som andraspråk. Men istället för att låta det begränsa oss har jag valt att ta fram bilder på alla våra verktyg och redskap vi använder. Det bryter språkbarriärer och gör att ungdomarna blir mer självgående.
I år har ungdomarna byggt en ny entré in till trädgården. De har gjort nyplanteringar av växter och träd. Till träden har de byggt stöd av träpinnar och kokosrep.
– I möjligaste mån används material som kan förmultna. Likaså använder vi helst material som redan finns på platsen om vi vill tillföra trädgården något.
Ungdomarna har byggt en ny sittplats av stockar. I en glänta har de hängt upp en hängmatta mellan två träd.
En liten del av skogsträdgården står än så länge orörd. Här planeras det framöver att sås in fler ängsblomster som blir till nyttoväxter för pollinatörer. Ett valnötsträd och ätlig kastanj är nytt för i år. Här finns också, jordärtskocka, plommon, aronia, krusbär, trädgårdsblåbär, havtorn, silverbuskar, päron, blåbärstry, svarta vinbär och körsbär.
– Här finns något för både djur och människor. Vi som jobbat i skogsträdgården i år hoppas att fler upptäcker denna fantastiska plats.

Omar och Linda är handledare åt de sommarjobbande ungdomarna i skogsträdgården i Sinarpsdalen.