Sommarjobb för ungdomar 16-18 år
Nu är det dags att söka sommarjobb.
Du som vill göra något meningsfullt i sommar, ta chansen och sök sommarjobb på Båstads kommun!
Vem kan söka?
Du som är född 2005, 2006 eller 2007.
När kan jag söka?
Du kan söka sommarjobben 6 februari till 8 mars.
Vad kan jag jobba med?
Hos oss kan du sommarjobba inom vård och omsorg, park, naturvård, kök, barnomsorg, omsorgsarbete inom LSS eller med service på Malenbadet. Arbetet är förlagt i två olika perioder och arbetstiden är 4 timmar/dag från måndag till fredag.
Vi använder enkätsvaren för att försäkra oss att allting har fungerat bra samt för att förbättra processen till nästa år. Några ungdomar svarade så här efter sommaren 2022:
”Barnen var trevliga och älskade mig och mina kollegor bemötte mig mycket bra” (barnomsorg)
“Mitt bästa minne är nog alla grönsaker jag lärt mig att hacka” (kök)
“Jag lärde mig nya saker och träffade nya personer” (naturvård)

Frågor och svar
Tyvärr har vi ingen möjlighet att svara på frågor via telefon. Svaren på de vanligaste frågorna har vi därför sammanställt här nedanför. Om du inte hittar svaret på din fråga kan du kontakta oss via e-post: sommarjobb@bastad.se
Arbetsmarknadsenheten är samordnare av sommarjobben.
Hur gör jag en ansökan?
Annonsen om jobben hittar du på Båstads kommuns hemsida. Här kan du söka sommarjobben.
För att kunna söka jobbet måste du skapa ett konto på www.recruit.visma.com, som blir grunden i din ansökan. Fyll i namn, hela ditt personnummer och övriga kontaktuppgifter. E-postadressen du anger använder vi när vi vill komma i kontakt med dig. Det är viktigt att du berättar om dig själv och vad du tycker om att göra på fritiden. Vi vill även veta varför du vill arbeta inom ett visst område eller om du är nyfiken på alla arbetsområden. Motivera varför du vill ha sommarjobb hos oss. I meritförteckningen/CV fyller du i vilken skola du går på, praktikplatser och eventuella jobb du haft.
Varför måste jag skriva hela mitt personnummer i ansökan?
När vi kontrollerar att du är folkbokförd i Båstads kommun måste vi kunna söka på hela ditt personnummer. Du måste vara folkbokförd i Båstads kommun för att kunna söka sommarjobben.
Vem kan söka sommarjobben?
Du som är född 2005, 2006, 2007 och har ett svenskt fullständigt personnummer kan söka sommarjobben. Du ska även vara folkbokförd i Båstads kommun.
När kan jag ansöka?
Ansökningsperioden för sommaren 2023 öppnar 6 februari och är öppen fram till 8 mars. Du kan inte ansöka före eller efter dessa datum.
Kan jag få hjälp med ansökan?
Hos oss på Kompetenshubben kan du få hjälp att göra ansökan till sommarjobben. Vi har öppet måndag-onsdag klockan 12.30-15.00. Kompetenshubben ligger bredvid Båstads bibliotek.
Under vilka veckor finns det sommarjobb?
Sommarjobben är indelade i följande perioder:
Period 1: 19/6 – 14/7 (vecka 25-28)
Period 2: 17/7 – 11/8 (vecka 29-32)
Vad är det för arbetsuppgifter inom de olika områdena?
Tycker du om att arbeta med människor?
Arbetet inom vården kan innebära att du umgås med de äldre, läser, promenerar och hjälper till vid måltiderna. Men du får också hjälpa ordinarie personal med andra arbetsuppgifter.
Inom barnomsorgen arbetar du med barn i olika verksamheter. Du får leka och aktivera barnen både inomhus och ute på lekplatsen. Ihop med pedagog hjälper du till vid barnens måltider, men även med andra enklare arbetsuppgifter som behövs göras under dagen. Ordinarie personal hjälper barnen på toaletten och byter deras blöjor.
Arbete inom LSS kan vara på ett boende. Där hjälper du till med lite av varje och umgås. Ihop med ordinarie personal och personer med en funktionsnedsättning hittar ni på aktiviteter tillsammans.
Är du praktiskt lagd?
Arbetet inom park och naturvård innebär ett omväxlande fysiskt arbete. Du deltar i det dagliga arbetet med att sköta om grönområden, vattna blommor, rensa rabatter, klippa gräs, plocka skräp. Det kan även förekomma målningsarbete. Du som är under 18 år kommer inte att få arbeta med maskiner.
Inom café och kök kan du få hjälpa till med förberedelser, enklare matlagning, disk och städ men kan även få stå bakom disken i ett café och sälja fika.
Arbetet på Malenbadet innebär att du städar, fixar med utrustning till badet och hjälper barnen i simskolan. Ihop med badvakter och föreståndaren ger du gästerna service och hjälp. Du måste vara simkunnig för att få jobba på badet.
Vad får du arbeta med om du är minderårig?
Du får arbeta med i nästan princip alla jobb inom kommunens verksamheter. Du får inte arbeta med farliga kemikalier, tunga lyft där du kan skada dig eller köra maskiner utan behörighet. Arbetsplatsen har arbetsmiljöansvaret för dig när du är på plats.
Om jag inte kan jobba hela perioden, får jag byta då?
Nej, du kan inte byta period. Om du får ett sommarjobb så arbetar du alla fyra veckorna, inom period 1 eller period 2.
Får jag jobba mer än en period?
Nej, eftersom så många ungdomar som möjligt ska få chansen till ett sommarjobb.
Vilka arbetstider arbetar jag?
Du arbetar fyra timmar om dagen under fyra veckor. Totalt blir det högst 80 timmar under perioden. Start- och sluttid på dagen kan vara olika inom arbetsområdena. Du arbetar aldrig innan klockan 07.00 på morgonen eller efter klockan 18.00. Det är inte tillåtet att jobba på helger, kvällar eller nätter. Midsommarafton är du ledig och får då endast betalt för fyra dagar den veckan.
Hur mycket får jag i lön?
Vilken lön du får beror på hur gammal du är. Åldersgränsen gäller från och med månadsskiftet efter du fyllt år. 2023 års löneavtal är ännu inte klart mellan arbetsgivaren och det fackliga förbundet Kommunal.
Hur lönen var förra året kan du se här;
16 år – 83,25 per timme
17 år – 90,97 per timme
18 år – 98,94 per timme
Du får även semesterersättning på 12 procent.
Lönen är skattepliktig men det finns undantag. Läs mer under frågan ”Måste jag betala skatt?”
Måste jag betala skatt?
Nej, inte om du beräknar att din sammanlagda inkomst under 2023 kommer att bli mindre än 22.208 kronor, inklusive semesterersättning och eventuell ersättning för mat. Detta gäller om du studerar och kommer att vara bosatt i Sverige under hela året.
Du som kommer att tjäna mindre än 22.208 kronor: När du arbetar så får du fylla i en Tidrapport. På blanketten ska du kryssa i alternativ 1: ”Jag intygar att under år 2023 kommer jag tjäna mindre än 22.208 kronor och då ska inte skatt dras från min lön”.
Du som kommer att tjäna mer än 22.208 kronor: När du arbetar så får du fylla i en Tidrapport. På blanketten ska du kryssa i alternativ 2: ”Jag kommer, år 2023, att tjäna mer än 22.208 kronor och betalar då 30 procent skatt”
När du betalar skatt så kan du behöva begära skattejämkning. Läs mer om detta på skatteverket.se under jämkning för skolungdomar. Ifylld blankett lämnas till samordnaren för sommarjobben/Arbetsmarknadsenheten.
Hur betalas lönen ut?
När det är bestämt att du får sommarjobb hos oss får du ett brev med ett anställningsavtal. I brevet finns även en blankett som du ska skicka eller lämna till Swedbank. Om du vill få din lön inbetald till ditt bankkonto måste du anmäla det till Swedbanks kontoregister, oavsett vilken bank du har. Om du är över 18 år och har e-legitimation så kan du anmäla digitalt. Är du under 18 år så måste du gå till ett Swedbankkontor för att anmäla ditt konto och din vårdnadshavare måste vara med. Du kan även skicka anmälan per post till banken. Observera att du måste ha ett eget konto, du kan inte använda exempelvis en förälders konto för inbetalning.
Om du inte anmäler ett konto till Swedbanks kontoregister skickar vi istället hem en utbetalningsavi till dig med posten. Observera att banken tar en avgift för att lösa in avin och kräver att du visar en giltig svenskt legitimation.
Under din arbetsperiod kommer din kontaktperson på arbetsplatsen att rapportera in din närvaro till vår löneavdelning.
Lönen kommer att betalas ut på följande dagar:
Period 1: 27 juli
Period 2: 25 augusti
Hur tillsätter ni tjänsterna?
Först kontrolleras att du har rätt ålder och att personnumret stämmer. Vi tittar också efter att du är folkbokförd i Båstads kommun. Du som inte har jobbat hos Båstads kommun tidigare har förtur. Vi försöker matcha platserna efter de önskemål som angivits.
När får jag veta om jag har fått sommarjobb?
Alla som skickat in en ansökan får ett besked via e-post preliminärt under vecka 11 eller 12. Antingen blir du kallad till intervju eller så blir du reserv. Efter intervjuomgången får du svar på om du fått ett jobb eller inte. Du som fått jobb får hemskickat ett brev och ska tacka JA eller NEJ till erbjudandet. Det är viktigt att du svarar senast datumet som står i brevet.
Tackar du JA, kommer du att få skriva på ett anställningsavtal. Glöm inte att läs om belastningsregistret. Tackar du NEJ, kommer du inte att få något nytt erbjudande om sommarjobb i år.
Om du inte svarar inom angiven tid så förlorar du erbjudandet om sommarjobb.
När är intervjun och hur går den till?
Intervjun är preliminärt någon gång från 27- 31 mars. Vi träffas i Kompetenshubben, som ligger bredvid biblioteket i Båstad. Vi är två personer kommer att ställa frågor om varför du valt ett visst arbetsområde, vad som intresserar dig och vilka som är dina personliga egenskaper. Du kommer även att få information om vad arbetet innebär.
Om jag blir utvald, hur vet jag vilken arbetsplats jag kommer att jobba på?
I formuläret på www.recruit.visma.com ansöker du till ett arbetsområde, inte en specifik plats. Du blir kallad till en intervju inom ett visst arbetsområde. I kallelsen till intervjun får du veta vilken plats det blir.
Om jag inte blir nöjd med det jobb jag fått, kan jag byta plats då?
Nej, du kan inte få byta plats.
I din ansökan är det viktigt att du besvarar frågorna inom vilket arbetsområde som du helst vill jobba inom. Om du av olika anledningar vill tacka NEJ till erbjudet jobb, hör av dig till oss så fort som möjligt så att någon annan kan få platsen.
Jag har tackat JA, men har fått förhinder. Hur gör jag?
Om du har tackat JA till ett sommarjobb, men sedan fått förhinder måste du meddela oss så snart som möjligt via e-post: sommarjobb@bastad.se
Finns det reservplatser?
Om någon tackat nej så kan det hända att vi kontaktar dig för att erbjuda dig den platsen. Det är därför bra att ha ett utdrag från polisens belastningsregister redo eftersom vi kan höra av oss med kort varsel.
Hur gör jag om jag byter adress, mobilnummer eller e-post efter att jag skickat in min ansökan?
Du skickar ett e-postmeddelande till sommarjobb@bastad.se och meddelar dina nya uppgifter.
Hur skriver jag på anställningsavtalet?
Avtalet är en överenskommelse mellan Båstads kommun och dig som ska sommarjobba. I avtalet står det vilken lön du får, period för anställning och vilken arbetsplats du ska arbeta på. Anställningsavtalet skickar vi till dig med posten.
För att tacka JA till sommarjobbet måste du skriva på anställningsavtalet. Sedan skickar du tillbaka avtalet till oss så att vi har det senast det datum som står i brevet. Om du inte har skickat in ett påskrivet anställningsavtal så att vi har det senast det datum som står i brevet, kan du förlora din plats.
Är jag försäkrad när jag sommarjobbar?
Ja. När du har skrivit på anställningsavtalet omfattas du av Båstads kommuns försäkring för anställda.
Måste jag gå på informationsträffen?
Ja. Här får du chans att träffa din arbetsledare/kontaktperson och mer information om löneutbetalning med mera. Du kan också passa på att ställa egna frågor.
Informationsträffen är preliminärt på eftermiddagen fredagen den 16 juni.
Vad händer om jag blir sjuk under min arbetsperiod?
Om du blir sjuk är det viktigt att du kontaktar din kontaktperson på arbetsplatsen och talar om det. Du kan inte räkna med att få ta igen den tid du är borta från ditt jobb på grund av sjukdom.
Vad händer om jag vill vara ledig under min arbetsperiod?
Du behöver berätta på intervjun om du planerar att vara ledig under arbetsperioden. Om du behöver vara ledig någon enstaka dag så tar du upp det med din kontaktperson på arbetsplatsen. Du kan inte räkna med att få ta igen den tid du är borta från ditt jobb.
Kan jag få jobba mer än 80 timmar?
Nej det kan du inte. Vi vill att så många ungdomar som möjligt ska kunna erbjudas ett sommarjobb. Därför betalas bara lön ut för högst 80 timmar under period 1 eller period 2.
Får jag ha fler än ett sommarjobb under samma period?
Du som är under 18 år får enligt AFS föreskrift 2012:3 Minderårigas arbetsmiljö, inte ha någon annan sysselsättning såsom praktik, arbete eller utbildning som gör att du får en arbetsvecka på mer än 40 timmar. I broschyren Så här får barn och ungdomar arbeta kan du läsa mer.
Får jag något intyg när jag har arbetat?
Om du önskar ett intyg på att du haft ett sommarjobb så kan din kontaktperson hjälpa dig med det. Säg till första dagen på ditt jobb att du önskar ett intyg efter avslutad period.
Vad är belastningsregistret för något?
Vissa jobb kräver ett utdrag från belastningsregistret för att visa att du som sökt arbetet inte begått någon brottslig handling som kan påverka verksamheten. Alla som söker en tjänst med detta krav, måste ge brevet från belastningsregistret till arbetsgivaren. Du kan bara begära ut utdrag om dig själv.
Det kostar inget att begära ett utdrag ur belastningsregistret från polisen. Registerutdrag som ska användas i Sverige skickas med post och tar 3-5 arbetsdagar.
Någon gång i vecka 11-12 får du ett mejl från oss. Om du blir kallad till intervju så ger vi besked om vilket utdrag ur belastningsregistret som du ska söka. Det finns olika utdrag så var noga med att du beställer rätt. Din ansökan om utdrag från polisens belastningsregister ska du skicka in på följande sätt: skanna eller fota handlingar och bifoga som pdf-fil, jpeg-fil eller tiff-fil, som är max 2 MB. Polisen kan inte öppna filer som är länkade till internet eller liknande. Polisens mejl är registerutdrag@polisen.se
Eller skicka in din ansökan med vanlig post (glöm inte frimärke/frankera brevet): Polismyndigheten, Box 757, 981 27 Kiruna
Du ansöker hos polisen via en blankett som du kan hitta på Begär utdrag av belastningsregistret.
Barnomsorg, Malenbadet – välj Arbete inom skola eller förskola (442.5)
Park, Naturvård – välj Arbete inom skola eller förskola (442.5)
Kök/Café inom skola – välj Arbete inom skola eller förskola (442.5)
Kök/Café inom vårdboende – välj Kontroll av egna uppgifter i belastningsregistret (442.3)
Vård och omsorg – välj Kontroll av egna uppgifter i belastningsregistret (442.3)
LSS – välj Arbete med barn med funktionsnedsättning (LSS-verksamhet) (442.9)
Behöver jag göra ett utdrag ur belastningsregistret för att sommarjobba i Båstads kommun?
Ja. Har du fått en plats hos Båstads kommun så krävs ett utdrag ur belastningsregistret.
Arbetet inom barnomsorg, park, naturvård, kök och Malenbadet kan innebära att du kommer ha kontakt med barn så därför måste du ha med dig ett utdrag för skola/barnomsorg. Se mer under “Vad är belastningsregistret för något?”
Beställ utdraget från belastningsregistret direkt när du får besked om jobb. Det tar en till två veckor att få det hemskickat. OBS! Öppna inte kuvertet när det kommer hem till dig. I informationsbrevet som vi skickar till dig kommer det stå var och när du ska lämna kuvertet med utdraget till oss.
Vad händer om jag inte har skaffat mig ett utdrag ur belastningsregistret?
Om du inte har lämnat ditt utdrag till oss allra senast vecka 22 eller om ditt utdrag innehåller någon anmärkning kan du mista ditt sommarjobb.
Jag behöver hjälp med att söka utdrag ur belastningsregistret!
Om du blir kallad till intervju för ett arbete, så kan vi hjälpa dig med ansökan hos polisen. Vi gör då detta tillsammans under intervjun.