Click to listen highlighted text!

Ansträngt läge i energisystemet – nu behöver vi spara el

Senast ändrad: 20 dec, 2022 | Nyhet

Mellan den 9-18 december är det stor risk för höga elpriser och hög belastning på elnätet. Marginalerna är små och därför uppmanar Energimyndigheten att vi alla hjälps åt att spara el.

Från slutet av veckan väntas ett ansträngt läge i energisystemet. Det beror på kallare och mindre blåsigt väder än normalt, reducerat vattenkraftproduktion, isdrabbade vindkraftverk och driftstopp i både Ringhals 4 och Oskarshamn 3.

Med anledning av det ansträngda läget går Energimyndigheten ut med information om situationen och uppmanar alla att hjälpa till med att minska förbrukningen under perioden då Oskarshamn 3 är ur drift.

Kärnkraftsreaktorn Oskarshamn 3 kopplas bort för att åtgärda ett fel i generatorn. Arbetet ska pågå 9–18 december, enligt information från ägarbolaget OKG. Oskarshamn 3 är Sveriges största elproducerande enhet. Att betydande mängd elproduktion faller bort påverkar alltid energimarknaden i någon mån, men redan nu är läget ansträngt.

Sedan tidigare pågår ett driftstopp för Ringhals 4. Återstarten av reaktorn var planerad till den 31 januari 2023, nu skjuts den fram till den 23 februari 2023.

Det här kan du göra

Är ditt hem eluppvärmt? I så fall är det viktigaste du som privatperson kan göra att minska användningen av varmvatten och sänka inomhustemperaturen. Även elbilsladdning och uppvärmda golv i badrum med mera påverkar. Som större kund är det mer individuellt vad som påverkar elanvändningen.

På Energimyndighetens webbplats kan du läsa mer om det ansträngda läget

 

Click to listen highlighted text!