
Kursen riktar sig till yrkesverksamma, till exempel arbetsledare och personal inom skötsel och anläggning inom offentlig och privat sektor som vill kompetensutvecklas inom ämnet. Kursen ger verktyg för att bidra till att nå det mål som FN och Riksdagen har satt upp gällande ekosystem och biologisk mångfald.
Omfattning: 25 YH-poäng
Start: 29 september 2025, observera att detta gäller under förutsättning att utbildningen blir beviljad av Myndigheten för yrkeshögskolan den 24 juni.
Ansökan: 21 maj – 31 augusti 2025
Studieort: Distans
Studietakt: 50 procent
Invasiva främmande arter/växter är ett av de största hoten mot den biologiska mångfalden i Sverige och antalet arter ökar för varje år. Växterna, som med människans hjälp flyttats från sin ursprungliga miljö, sprider sig snabbt i den nya omgivningen och orsakar skada i ekosystem.
Vem vänder sig kursen till?
Kursen riktar sig till yrkesverksamma, till exempel arbetsledare och personal inom skötsel och anläggning inom offentlig och privat sektor som vill kompetensutvecklas inom ämnet. Kursen ger verktyg för att bidra till att nå det mål som FN och Riksdagen satt upp om ekosystem och biologisk mångfald.
Ett av delmålen är att förhindra invasiva främmande arter och minska deras påverkan samt kontrollera eller utrota prioriterade arter. Kursen ger fördjupad kunskap om invasiva växter och olika hållbara metoder för att begränsa dem i våra utemiljöer. De erhållna kunskaperna kommer att kunna appliceras direkt i befintlig verksamhet.
Utbildningens upplägg
Utbildningen kommer att gå på 50 procent och är upplagd med tre digitala träffar med föreläsningar. Dessa är halvdagar. Det kommer också att finnas två digitala träffar med branschforum/diskussion, även dessa som halvdagar. Till detta kommer en fältstudiedag.
Kursplan
Behörighetskrav
Grundläggande behörighetskrav
Slutförd svensk eller utländsk gymnasieutbildning eller motsvarande, alternativt praktisk erfarenhet eller motsvarande förutsättningar krävs för att du ska kunna tillgodogöra dig utbildningen.
Särskilda behörighetskrav
Du ska ha minst betyget E/G/3 i följande kurser eller motsvarande:
- Marken och växternas biologi, 100 gy-poäng
- Växtkunskap 1, 100 gy-poäng
- Arbete eller praktik i minst 6 månader på heltid eller motsvarande inom trädgårdsbranschen eller arbete med växter i utemiljöer.
Reell kompetens
Du som helt eller delvis saknar den formella behörigheten, gäller både grundläggande behörighet och särskilda förkunskapskrav, kan åberopa reell kompetens. Detta innebär att du ber oss pröva din behörighet på andra grunder än formella betyg.
Ansökan
Urval
Om det finns fler sökande än vad det finns platser på utbildningen sker ett urval. För varje sex månader mer arbete än kravet ger vi en poäng.