Click to listen highlighted text!

17 december tillfällig flaggdag för demokratin

Senast ändrad: 4 jun, 2019

Vi flaggar för demokratin på måndag 17 december. Det är riksdagen som har beslutat att införa en tillfällig flaggdag denna dag – för att uppmärksamma det demokratiska genombrottet för 100 år sedan.

Klockan 09 på måndag blir det tal av Thomas Andersson (L), kommunfullmäktiges ordförande, utanför kommunhuset i Båstad. Därefter hissas flaggan.

Den 17 december 2018 är det 100 år sedan man samlades för att ta det principiella beslutet att införa allmän och lika rösträtt i Sverige.

 

Fakta – svensk demokratihistoria

1909 fattade riksdagen beslut om allmän rösträtt för män. Rösträttsåldern var 24 år och det krävdes genomförd värnplikt och att väljaren betalat sin skatt. Den moderna demokratin fick sitt genombrott i Sverige mellan 1918-1922 genom att kvinnor och män fick allmän och lika rösträtt.

Runt jul 1918 inleddes det som kom att sluta i att Sverige blev en demokrati. Riksdagen samlades den 17 december 1918 för att behandla regeringens förslag om en utökad rösträtt och valbarhet för både kvinnor och män.

Klockan ett på natten den 18 december 1918 fattade riksdagens båda kamrar det principiella beslutet att Sverige skulle införa allmän och lika rösträtt.

Källa: Sveriges Riksdag

Click to listen highlighted text!