Välkommen till Båstads kommun!
Halvklart och uppehåll 15°

Huvudnavigering

Du är här:Startsida/Utbildning/Nyheter/Sveriges första barntillåtna restaurang finns i Båstad
Tyck till

Undermeny

Sveriges första barntillåtna restaurang finns i Båstad

Publicerad den 14 mars 2011

Barnens Bästa Bord är en kvalitetsgaranti som baseras på vad barn i åldern 7 till 12 faktiskt efterfrågar när de äter ute. Konceptet är unikt så tillvida att det implementeras med hjälp av barn och deras föräldrar och bygger på kriterier framtagna i samarbete med barn, pedagoger, kockar och forskare. Dessa har under snart två års tid undersökt 700 sju- till tolvåringars förväntningar, behov och önskemål beträffande mat och måltider på caféer, restauranger och i hemmet.

Barnens Bästa Bord

Fotograf: barnensbastabord.se

Certifieringssystemet smyglanseras under våren 2011 i samarbete med stiftelsen Sveriges Bästa Bord och med start i Båstad där Marcus Bengtsson på Hotell Skansen mottog det första diplomet efter att en kritisk barnpanel granskat maten, menyn och servicen. I takt med att fler serveringsställen ansluter sig kommer en gratis mobilapp för föräldrar att lanseras. Därmed blir det lättare för familjer som efterfrågar barnvänlig mat av hög kvalitet och som vill ha ett alternativ till snabbmatskedjorna – även utanför storstäder.

 

Bakgrund och fortsättning

Projektet Barnens Bästa Bord är Sveriges nu pågående största satsning inom området barn och gastronomi. Det stöttas av Leader Skåne Nordväst Norra, Region Skåne och Öresund Food, och inkluderar sju skånska kommuner, grundskolor, universitet och näringslivet. Utgångspunkten är att skapa förutsättningar för en framtida kvalitetsmedveten konsumentgeneration. Denna kommer i större grad efterfråga mat och matprodukter med mervärden som kvalitet, hälsoaspekter, variation och ursprung, vilket gagnar både den enskilde individen såväl som samhället i stort.

Barnens bästa bord, ett Leaderprojekt.

Fotograf: barnensbastabord.se

Nationell konferens med start på nationella barndagen, 3-4 oktober 2011.

Konceptet kommer att lanseras nationellt 3-4 oktober 2011, under en konferens ledd av Steffo Törnqvist och där Sveriges gastronomielit exempelvis Melker Andersson, Tina Nordström, Tommy Myllymäki och Thomas Drejing medverkar.

Kriterier för en barnvänlig restaurang

  1. Personalen är trevlig mot barn och välkomnar familjer.
  2. Barnmenyn är skriven på ett tydligt sätt som tilltalar barn (och som om möjligt beskriver portionens storlek.)
  3. Maten är upplagd på ett sätt som visar exakt vad som finns på tallriken.
  4. Maten som serveras är naturlig.
  5. Någon typ av frukt eller grönt är en del av måltiden, i rätten eller vid sidan om.
  6. Portionerna mättar en normalt byggd 12-åring.
  7. Någon aktivitet i väntan på maten erbjuds, t.Ex. En pyntlåda.
  8. Rätterna som serveras är goda och godkända av Barnens bästa bords representanter.

Relaterad information

Kontaktpersoner

Susanne Thorén, susanne@barnensbastabord.se 0734-404630 Erika Ollén, erika@barnensbastabord.se 0763-172628