Click to listen highlighted text!

Klappersten

Senast ändrad: 10 sep, 2018

Visste du att du bryter mot lagen om du bygger pyramider med klappersten? Den som plockar klappersten förstör både flora och fauna samt bryter mot naturreservatsföreskrifterna, vilket kan polisanmälas.

Det växer lavar och mossor på dessa stenar, vilket är extremt värdefullt för naturen. Om stenarna vänds så att “fel” sida kommer upp är det inte bara att putta ner stenarna igen. De måste vändas på rätt håll, så att lavar och mossor kommer uppåt igen.

Den flora och fauna som finns i klappersten är viktig för levande organismer, allt från små encelliga varelser till större djur såsom insekter och krabbor. När stenarna flyttas kan man förstöra deras boningar och tillhåll och skyddet mot andra levande varelser. Vi människor ska inte gå in där och förstöra mekaniskt där det går att undvika det.

Klapperstenar finns vid många nutida stränder och är svallsediment, som består av stenar och mindre block, vanligtvis välslipade och med avrundade kanter. Sedimentet är ofta tillplattade istället för runda eftersom det förts upp och ner av vågorna i strandens svallzon. Namnet kommer av det klapprande ljudet som uppstår när stenarna slår mot varandra då de översköljs av vågor.

Kontakt

Kundcenter

Besök oss
Vångavägen 2
269 80 Båstad

Visa karta

Telefon
0431-770 00

Skicka meddelande

Click to listen highlighted text!