Välkommen till Båstads kommun!
Halvklart och uppehåll

Huvudnavigering

Du är här:Startsida/Information & nyheter/Omsorg & stöd/Nyheter/Elcykel i hemtjänsten ger medvind
Tyck till

Elcykel i hemtjänsten ger medvind

Publicerad den 2 augusti 2011

Att ta cykeln har länge varit ett populärt alternativ bland Vårlidens personal i Båstad, men ska man uppför backarna får cykeln ofta stå - till förmån för bilen. I år har man därför införskaffat en elcykel till personalen

Visst är det härligt att cykla, inte minst när det finns så många trevliga vägar och gator att ta sig fram på som det gör i vår kommun. Mindre kul är det däremot när uppförsbackarna sliter i låren och lungorna känns som om de ska sprängas. Då är det inte så dumt att få extra skjuts framåt med hjälp av en elcykel.

– Det var främst med tanke på miljön som vi frågade personalen i våras om det fanns intresse av att skaffa en elcykel. Om höstens utvärdering visar att man låtit bilen stå och tagit cykeln istället, då kan vi tänka oss att utöka med fler cyklar, säger Karin Holmgren, enhetschef, Hemtjänst Norr i Båstads kommun.

Förutom att vara ett skonsamt alternativ till miljön går det inte att sticka under stol med att elcykeln även ger frisk luft och motion. För att få den extra drivkraften måste cyklisten, förutom att trycka på en knapp, nämligen även låta tramporna gå. Det går således inte att åka snålskjuts, som om det vore en moped.

Elcykel i hemtjänsten ger medvind

Fotograf: Båstads kommun, Rebecka Lindell

Batteriet håller mellan fem och åtta mil och laddas på samma sätt som en mobil. Sits och styre har utrustats med extra behändiga lösningar för att justera höjd på ett enkelt sätt – och självklart använder personalen alltid hjälm.

Ellinor Innala Nilsson som arbetar som vårdbiträde i hemtjänsten är en av de mest flitiga användarna och delar gärna med sig av fördelarna med elcykeln.

–        Det är så mycket smidigare med cykel på sommaren. Vi har många vårdtagare som bor centralt i Båstad där det inte går att komma fram med bil så här års. Man slipper stå och vänta i korsningarna i evigheter och behöver inte bekymra sig om parkeringsplatser.

Ellinor betonar också att sparar man tid eftersom elcykeln går betydligt snabbare än en vanlig cykel och så är man fräsch när man kommer fram – trots uppförsbackarna.

– Så numera tar jag hellre elcykeln än bilen, även om jag ska upp för backarna.

Så vad kan bättre sammanfatta hälsa och miljö än en tjänsteelcykel.

Kontaktperson

  • Båstads kommun Tel. 0431-770 00 Org. nummer: 212000-0944, Bankgiro: 650-8337 Vångavägen 2, 269 80 Båstad Hitta Båstads kommun
  • Öppettider kommunhuset, Vångavägen 2 i Båstad Måndag-torsdag 08.00-16.30, tisdag 08.00-18.00, fredag 08.00-15.00.