Välkommen till Båstads kommun!
Halvklart och uppehåll

Huvudnavigering

Du är här:Startsida/Information & nyheter/Miljö & hållbarhet/Nyheter Miljö och hållbarhet/NSVA installerar Båstads första UV-ljusanläggning för säkrare dricksvatten
Tyck till

NSVA installerar Båstads första UV-ljusanläggning för säkrare dricksvatten

Publicerad den 23 mars 2012

För att ytterligare säkra dricksvattenkvaliteten i Båstad har Nordvästra Skånes Vatten och Avlopp AB (NSVA) installerat en UV-ljusanläggning på en av kommunens huvudanläggningar. UV-ljus anses vara den säkraste skyddsbarriären för dricksvatten och skyddar mot såväl bakterier som parasiter och virus.

– Det är av yttersta vikt att säkra dricksvattenkvaliteten då risken för vattenburna parasiter och virus har ökat i Sverige under senare år. Framöver planerar vi att installera UV-ljusanläggningar på fler vattenverk i kommunen, säger Fredrik Jönsson, tf teknik- och servicechef på Båstads kommun.

NSVA har sedan tidigare UV-ljusanläggningar i Helsingborg, delar av Svalövs kommun och på ett av två vattenverk i Åstorp.

Båstads kommun har egen dricksvattenproduktion vid flera grundvattenverk. Man har sedan tidigare inte haft någon fast installerad säkerhetsbarriär utan vid behov behandlat vattnet med en mobil kloreringsanläggning.

– Beredning av dricksvatten ska ha ett tillräckligt antal mikrobiologiska säkerhets­barriärer. Vattenverk eller andra lämpliga platser i distributionssystemet bör vara utrustade med UV-aggregat som barriär. Detta eftersom det är en mycket effektiv metod att reducera inte bara bakterier utan även till exempel parasiter, säger Jonas Håkansson, chef avdelning Dricksvatten NSVA.

Kontakt

Kontaktperson

Båstad, Strandpromenaden, hamnen och Lyckans torg