Välkommen till Båstads kommun!
Halvklart och uppehåll

Huvudnavigering

Du är här:Startsida/Information & nyheter/Miljö & hållbarhet/Nyheter Miljö och hållbarhet/NSVA installerar Båstads första UV-ljusanläggning för säkrare dricksvatten
Tyck till

NSVA installerar Båstads första UV-ljusanläggning för säkrare dricksvatten

Publicerad den 23 mars 2012

För att ytterligare säkra dricksvattenkvaliteten i Båstad har Nordvästra Skånes Vatten och Avlopp AB (NSVA) installerat en UV-ljusanläggning på en av kommunens huvudanläggningar. UV-ljus anses vara den säkraste skyddsbarriären för dricksvatten och skyddar mot såväl bakterier som parasiter och virus.

– Det är av yttersta vikt att säkra dricksvattenkvaliteten då risken för vattenburna parasiter och virus har ökat i Sverige under senare år. Framöver planerar vi att installera UV-ljusanläggningar på fler vattenverk i kommunen, säger Fredrik Jönsson, tf teknik- och servicechef på Båstads kommun.

NSVA har sedan tidigare UV-ljusanläggningar i Helsingborg, delar av Svalövs kommun och på ett av två vattenverk i Åstorp.

Båstads kommun har egen dricksvattenproduktion vid flera grundvattenverk. Man har sedan tidigare inte haft någon fast installerad säkerhetsbarriär utan vid behov behandlat vattnet med en mobil kloreringsanläggning.

– Beredning av dricksvatten ska ha ett tillräckligt antal mikrobiologiska säkerhets­barriärer. Vattenverk eller andra lämpliga platser i distributionssystemet bör vara utrustade med UV-aggregat som barriär. Detta eftersom det är en mycket effektiv metod att reducera inte bara bakterier utan även till exempel parasiter, säger Jonas Håkansson, chef avdelning Dricksvatten NSVA.

Kontakt

Kontaktperson

  • Båstads kommun Tel. 0431-770 00 Org. nummer: 212000-0944, Bankgiro: 650-8337 Vångavägen 2, 269 80 Båstad Hitta Båstads kommun
  • Öppettider kommunhuset, Vångavägen 2 i Båstad Måndag-torsdag 08.00-16.30, tisdag 08.00-18.00, fredag 08.00-15.00.