Välkommen till Båstads kommun!
Halvklart och uppehåll 31°

Huvudnavigering

Du är här:Startsida/Information & nyheter/Barn & skola/Nyheter/Föräldramöte om ungdomar och narkotika
Tyck till

Föräldramöte om ungdomar och narkotika

Publicerad den 30 januari 2012

Vid ett flertal tillfällen har föräldrar på Strandängsskolan framfört önskemål om att få mer information om doger. Därför bjöd skolan tillsammans med föräldraföreningen in högstadiets alla föräldrar till ett informationsmöte med temat ungdomar och narkotika.

 Utgångspunkten till mötet var att ge föräldrarna information om vad man bör vara uppmärksam på gällande sitt eget och andras barn men också vart man kan vända sig med sin eventuella oro

– När föräldrar och skola talar samma språk och drar åt samma håll, då brukar vi lyckas, då är vi framgångsrika. Det handlar om att vi står tillsammans som vuxna, säger Andreas Karlsson, rektor på Strandängsskolan 7-9.

Inbjudna föreläsare var polisen, kommunens fältassistenter och fd narkotikapolis Kjell Johansson som numera är verksam vid CAN (Centralförbundet för alkohol- och narkotikafrågor).

– Man kan inte nog betona hur viktigt det är att sprida denna information. Föräldrarna spelar en oerhört viktig roll gällande tobak, alkohol och narkotika - liksom i andra frågor - och de kan verkligen göra skillnad för sina barn, säger skolkurator Anna Perltoft.

Under kvällen informerades föräldrarna om det faktum att ett större antal elever röker idag jämfört med tidigare.  För fem år sedan rökte tre elever på Strandängsskolan, idag är det 30 och tobak är ofta en inkörsport till alkohol och droger.

– Synen på droger är mer liberal idag än bara för några år sedan och acceptansnivån för att andra tar droger är större. Det är skrämmande fakta och vi känner en oro från skolan. Eftersom man väldigt sällan är nykter första gången man provar narkotika, så gäller det att senarelägga alkoholdebuten, säger Andreas Karlsson.

Polisen Sara Johansson berättade om hur polisen arbetar mot narkotika och att man efterlyser fler tips från allmänheten. Tipsen är viktiga pusselbitar som kan vara avgörande i deras arbete.  Hennes råd till föräldrarna var: ”Ha koll på era barn, åk och hämta, åk och lämna och våga sätta gränser”.

Bra länkar till mer information:

CAN (Centralförbundet för alkohol- och narkotikafrågor)

Tonårsparlören, en bra bok som rekommenderades av fältassistenterna Thomas Björklund och Åsa Williamsson. Den innehåller statistik, fakta och strategier för föräldrar.

Se även länkar till höger:

Mer information finns på föräldrarnas portal, Edwise

Föräldrar är välkomna att direkt kontakta Kjell Johansson:

Tel: 070-274 51 45

Mejl: kjell.johansson@can.se

Kontaktperson

Relaterad information

  • Båstads kommun Tel. 0431-770 00 Org. nummer: 212000-0944, Bankgiro: 650-8337 Vångavägen 2, 269 80 Båstad Hitta Båstads kommun
  • Öppettider kommunhuset, Vångavägen 2 i Båstad Måndag-torsdag 08.00-16.30, tisdag 08.00-18.00, fredag 08.00-15.00.