Vad skulle du göra om din vardag vänds upp och ner?

Senast ändrad: 10 sep, 2018

Den 8-14 maj genomförs för första gången i Sverige Krisberedskapsveckan – en kampanj med syfte att förbättra allmänhetens beredskap inför olika typer av samhällskriser. Kampanjen organiseras av MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, tillsammans med kommunerna

Kampanjen ska få människor att reflektera över hur man hanterar en vardag som plötsligt vänds uppochner. Vi behöver alla ställa oss frågor som: Hur hanterar jag och mina nära grundläggande behov som mat, vatten och värme och hur kommunicerar jag med anhöriga och tar till mig viktig information då service och tjänster som vi är vana vid alltid fungerar plötsligt inte gör det?

Kriser som MSB vill öka allmänhetens beredskap inför är allt från översvämningar och stormar till terrorattentat och krigsfara. Händelser som kan leda till att samhällsviktiga funktioner slås ut, som elförsörjning och transporter.

Studien Krismedvetenhet kommun 2016 Närmare åtta av tio personer bosatta i Sverige anser att det är viktigt med frågor som rör den egna och anhörigas säkerhet och hälsa inför samhällskriser. Samtidigt uppger 40 procent att de inte vet hur de ska förbereda sig för att bättre klara av en vardag som plötsligt vänds upp och ner och mycket av samhällets service inte fungerar. Det visar en undersökning som MSB låtit göra inför Krisberedskapsveckan.

Till Studien Krismedvetenhet kommun 2016

”Vad skulle du göra om din vardag vändes upp och ner?”

Här hittar du fyra filmer om hur du kan förbereda dig hemma.

En kort instruktionsfilm från MSB om hur du kan förbättra din hemberedskap inom kommunikation. Om det blir till exempel ett strömavbrott så kommer inte telefoner och internet att fungera. Här finns många tips på hur du kan lösa det. Filmen är textad på lättare svenska om du klickar på textknappen.

Måndagar 08.00-12.00, 13.00-16.30
Tisdagar 08.00-12.00, 13.00-18.00
Onsdagar 08.00-12.00, 13.00-16.30
Torsdagar 08.00-12.00, 13.00-16.30
Fredagar 08.00-12.00, 13.00-15.00

Avvikande öppettider kan förekomma i samband med röda dagar, samt dag innan röd dag. Läs mer här

Skicka meddelande till kundcenter

Länkar till bra sidor om kris

DinSäkerhet.se – checklistor, instruktionsfilmer, poddradio och generella råd och tips på hur människor kan förbereda sig för en samhällskris.

Krisinformation.se –  sammanställer och förmedlar myndigheters information om till exempel elavbrott, extremt väder, naturolyckor och hot mot livsmedelsförsörjningen.