Tyck till om Båstads kommun

Senast ändrad: 18 Sep, 2017

I dagarna får 1 200 invånare i Båstads kommun en enkät i brevlådan och därmed möjlighet att tycka till om verksamheterna i kommunen samt hur det är att bo och leva här. Det är nämligen dags för SCB:s medborgarundersökning.

Medborgarundersökningen är en enkätundersökning som SCB, på uppdrag av Sveriges kommuner, genomfört sedan 2005. Undersökningen genomförs en gång per år och sedan starten är det totalt 266 av Sveriges 290 kommuner som vid något tillfälle valt att delta i undersökningen.

De personer som tillfrågas är slumpmässigt utvalda och dras från befolkningsregistret.

– I enkäten får medborgarna tycka till om arbets- och fritidsmöjligheter, boende och trygghet. De får också säga hur de upplever den kommunala servicen inom till exempel barnomsorg, skola och äldreomsorg. Ju fler som svarar, desto bättre blir kvaliteten på resultatet, säger Sari Bengtsson, utvecklingsstrateg på Båstads kommun.

Intresset för medborgarundersökningen är stort och i årets omgång är det 131 deltagande kommuner. Sammanlagt är det 153 800 personer i hela landet, i åldrarna 18-84 år som tillfrågas.  Ju fler kommuner som deltar, desto större är möjligheten för kommunerna att jämföra sina resultat med andra kommuner med liknande förutsättningar.

Den som är med i undersökningen kan själv välja att svara med hjälp av pappersenkäten eller logga in och svara via webben. Den som svarar via webben kan också välja att besvara enkäten på engelska, finska eller spanska. Vill man svara på pappersenkäten på arabiska går det att beställa en sådan från SCB.

Resultaten av höstens undersökning kommer att skickas till kommunerna i början av december och den 21 december kommer resultaten att finnas i Statistikdatabasen.

www.statistikdatabasen.scb.se

bastads.kommun@bastad.se