Spara vatten – varenda droppe räknas

Senast ändrad: 16 Jun, 2017

De senaste åren har det varken regnat eller snöat tillräckligt för att grundvattenmagasinen i marken ska fyllas på ordentligt. Därför är grundvattennivåerna ovanligt låga i många delar av Sverige. För tillfället har vi ingen akut vattenbrist i NSVAs ägarkommuner, men vi måste tänka framåt och börja spara på vattnet redan nu för att vi inte ska få problem i framtiden.

Bevattningsförbud i Båstad

Båstad löper störst risk för akut vattenbrist eftersom grundvattenmagasinen i kommunen är begränsade. Det innebär att det är svårt att få vattnet att räcka till vid hög förbrukning. För att vattnet ska räcka till alla hela sommaren råder bevattningsförbud. Det innebär att man endast får vattna med kanna eller slang i handen och inte ha vattenspridare kopplade till det kommunala dricksvattennätet. Bevattningsförbudet gäller enbart NSVAs kunder som är kopplade till det kommunala dricksvattennätet. NSVA kan inte kräva att fastighetsägare med eget vatten och egen brunn följer bevattningsförbudet, men vi vädjar till dem att spara på vattnet.

Bjärebornas bästa spara vatten-tips

Båstads kommun har begränsade vattentillgångar och de senaste åren har Bjärehalvön haft problem med vattenförsörjningen vid flera tillfällen. Trots detta är Båstad den ägarkommun i NSVA som gör av med mest vatten per invånare. Förbrukningen ligger i genomsnitt på cirka 300 liter per person och dygn. Enligt branschorganisationen Svenskt vatten förbrukar vi i Sverige i genomsnitt 140 liter vatten per person och dygn.

Spara vatten så räcker det till alla

Om alla hjälps åt att spara vatten så räcker det till alla. NSVA har träffat fyra av många vattenhjältar tillika Bjärebor som alla drar sitt strå till stacken för att minska vattenförbrukningen. Tack för att du också sparar på vårt vatten.

Säkerhetstipset

Kökstipset