Click to listen highlighted text!

Skräddarsydd utbildning till cykeltekniker startar på Akademi Båstad i januari

Senast ändrad: 10 sep, 2018

Akademi Båstad har i samarbete med Båstads Turism och Näringsliv tagit fram en ny och unik yrkesvuxutbildning till ”Cykeltekniker” med start i januari.

De senaste åren har cykling ökat explosionsartat – inte minst här på Bjärehalvön. Intresset för miljö, natur, klimat, folkhälsa och transporteffektivitet är några av förklaringarna. I takt med att inställningen hos befolkningen ändras till det positiva och status på cykeln ökar, växer även behovet av duktiga cykelreparatörer.

– Vi har förstått att den nuvarande kompetensen inom cykelreparationer har åldrats och inte riktigt hängt med i branschens snabba utveckling. Många uttrycker också ett behov av en ny generation som kan ta över och modernisera verksamheterna, säger Helen Rosenberg, Utbildningsledare på Akademi Båstad.

Utbildningen är en helt unik och riktar sig till den som vill skaffa sig en yrkesutbildning inom cykelreparation och underhåll. Utbildningen startar i januari och avslutas i juni 2018. Den teoretiska undervisningen drivs på Akademi Båstad, varvat med praktik på företag. Praktidelen utgör ca 60 % av utbildningen.

Även Annika Borgelin på Båstad Turism och Näringsliv, som driver Leaderprojektet ”Aktiv livsstil” där syftet är att utveckla Bjärehalvön till en attraktiv destination för såväl den aktiva lokalbon som besökaren, bekräftar behovet.

– För att ta hand om cykelturister på hotell och längs med vägen behövs servicestationer men idag finns för få aktörer. Det är helt enkelt brist på kompetent personal samtidigt som det saknas utbildningar inom område, säger Johan Olmarker, styrelseledamot i Båstad Turism och Näringsliv och en av initiativtagarna till utbildningen.

– Vi har tagit fram en skräddarsydd utbildning så att branschen får möjlighet att snabbt få fram kompetent personal som jobbar i cykelbutiker eller verkstäder och kan ta hand om cyklarna när säsongen drar igång, säger Helen Rosenberg

Kombinationen av teori och praktik, samarbetet med näringslivet samt kurshandledare och föreläsare som är expert inom området och direkt från branschen, gör utbildningen unik i landet. Helen Rosenberg menar att det är viktigt att möta efterfrågan och vara uppdaterad på hur det fungerar i verkligheten för att kvaliteten ska bli så bra som möjligt.

– Vi är stolta över att kunna bidra till utvecklingen av branschen och att erbjuda en specialutformad utbildning inom området. Samtidigt hjälper vi till att utveckla cykelturismen, något som inte bara är positivt för orten, utan hela södra Sverige.

Här kan du få mer information om utbildningen

Sista ansökningsdatum för utbildningen är den 8 januari 2018.

Besök Akademi Båstads hemsida 

Kontakt

Kundcenter

Besök oss
Vångavägen 2
269 80 Båstad

Visa karta

Telefon
0431-770 00

Skicka meddelande

Click to listen highlighted text!