Nu kan du låna läsplatta på biblioteket

Senast ändrad: 10 Sep, 2018

Sedan årsskiftet finns det möjlighet att låna en läsplatta på biblioteket i Båstad. Det är begagnade läsplattor som elever i grundskolan har använt men som nu inte behövs längre.

– Vi vänder oss först och främst till talbokslåntagare, alltså personer som har någon form av läshinder, såsom synskada eller rörelsehinder, och därför har svårt att läsa böcker med tryckt text, säger Tove Brink, bibliotekarie i Båstad.

Kommunens IT-avdelning har installerat olika appar på läsplattorna som kan vara användbara för målgruppen. Ett exempel är talboks-appen Legimus. Det går även bra att installera egna appar för den som skulle vilja prova på det. När läsplattan lämnas tillbaka så nollställs den så att den blir som ny för nästa låntagare.

– Syftet med utlåningen är att kunna erbjuda ett nytt sätt att lyssna på talböcker. Det är så mycket enklare och trevligare att i lugn och ro kunna sitta hemma och botanisera i utbudet istället för att behöva vänta på att biblioteket fixar fram och skickar hem en cd-skiva.

Utlåning av läsplattor är en del i bibliotekens arbete med digital delaktighet, att överbrygga den digitala klyftan och minska det digitala utanförskapet. Det enda som behövs är ett vanligt lånekort.

bastads.kommun@bastad.se