Låg vattennivå i Torekov-NSVA uppmanar alla på Bjäre att spara på vattnet

Senast ändrad: 21 Jul, 2017

Under torsdagskvällen var vattennivån i NSVAs reservoarer i Torekov mycket låg. Läget har vänt och stabiliserats, men NSVA uppmanar nu ännu en gång alla på Bjäre att spara på vattnet.

För lite regn och snö de senaste åren har gjort att grundvattennivåerna är ovanligt låga i många delar av Sverige. Båstad, som har egen produktion av dricksvatten, är den av NSVAs ägarkommuner som löper störst risk för akut vattenbrist eftersom grundvattenmagasinen i kommunen är så begränsade. Därför råder bevattningsförbud i Båstads kommun.

Under torsdagskvällen var vattennivån i NSVAS reservoarer i Torekov mycket låg. Läget stabiliserades under natten, men vattennivån kan sjunka igen vilket kan leda till akut vattenbrist. Därför går NSVA ut med ännu en uppmaning där vi vädjar till alla på Bjäre att spara på vattnet och respektera bevattningsförbudet.

Bevattningsförbudet i Båstads kommun gäller bara det kommunala vattnet, men NSVA önskar att även fastighetsägare och företagare med eget vatten sparar på detta när bevattningsförbud råder.

Tips på hur du sparar vatten i vardagen

• Duscha i stället för att bada.
  • Stäng av vattnet i duschen när du schamponerar eller tvålar in dig.
  • Stäng av vattnet medan du borstar tänderna.
  • Undvik att diska under rinnande vatten. Använd en balja eller diskhon.
  • Om du diskar för hand kan du använda diskvattnet som blir över i baljan till att skölja ur förpackningar. Du kan även klippa upp kladdiga förpackningar och torka ur dem med hushållspapper, i stället för att skölja dem.
  • Om du behöver spola länge för att få kallt vatten i kranen, fyll istället upp en tillbringare och ställ in den i kylen.
  • Kör inte disk- eller tvättmaskin förrän de är fulla.
  • Byt till snålspolande dusch- och vattenkranar.
  • Laga eventuella droppande kranar och rinnande toaletter.
  • Om du ska fylla en pool i trädgården rekommenderar vi att du fyller den sakta och gärna nattetid. Se också till att den är tät och att reningen fungerar, så att du inte behöver fylla den mer än en gång per säsong.
  • Tvätta bilen på en biltvätt.

Så får du en fin trädgård och sparar på vattnet samtidigt

• Vattna tidigt på morgonen eller sent på kvällen med kanna eller vattenslang som du håller i handen- undvik att vattna mitt på dagen när det är som varmast.
  • Placera krukor med känsliga växter på skuggiga platser under soliga dagar
  • Spara regnvattnet från stuprör i tunna och använd det för vattning
  • Använd täckodling. Det hjälper till att minska markens vattenavdunstning
  • Lägg inte nya gräsmattor och plantera inte nya häckar under sommartid. Gör det hellre på hösten, det vill säga i september och framåt.