Inga julstjärnor utmed Köpmansgatan

Senast ändrad: 1 Dec, 2017

Båstads kommun kommer inte att sätta upp julstjärnor utmed Köpmansgatan i Båstad till första advent. Anledningen är att Trafikverket inte lånar ut sina lyktstolpar för julbelysning och dekorationer.

Under flera år har julstjärnor smyckat Köpmansgatans lyktstolpar, men i år har Trafikverket varit tydliga med att julbelysning och dekorationer inte längre tillåts. Som grund för sitt ställningstagande hänvisar de främst till ellagen men även till stolparnas konstruktion och belastning med julbelysning.

– Det är såklart jättetråkigt att vi inte får sätta upp julstjärnorna men vi får nöja oss med all annan julbelysning och dekorationer i Båstad, säger Sven-Inge Granlund som är Mark- och fritidschef på Båstads kommun.

Trafikverket är generellt väldigt strikta med att bevilja tillstånd för julbelysning på sina lyktstolpar. Under vissa förutsättningar kan man få dispens men de förutsättningarna finns inte i Båstad då det bland annat saknas egen elmätare och en godkänd elinstallation för att få tillstånd.

Det är Trafikverket som de senaste åren börjat se över användningen av deras lyktstolpar i samtliga kommuner över hela landet – detta är alltså inget unikt för Båstads kommun.