Båstads kommun polisanmäler tidigare anställd

Senast ändrad: 27 Sep, 2017

En före detta anställd i Båstads kommun har polisanmälts för trolöshet mot huvudman. Ärendet rör bland annat ingångna avtal, upphandling och fakturering.

Den polisanmälda personen har som projektledare haft i uppdrag att sköta och utöva tillsyn över externt finansierade projekt. I sin förtroendeställning drev personen projekt, ingick avtal och utövade myndighetsutövning genom upphandling.

Efter att Båstads kommun uppdagat att personen genomdrivit en direktupphandling av ett företag i vars styrelse han själv ingår samt att ett antal fakturor i projektet inte kunnat förklaras, sade personen upp sig och avslutade sin anställning i maj.

Direktupphandlingen hade – om den drivits fullt ut – omfattat ungefär 350 000 kronor. Därutöver har Båstads kommun täckt kostnaderna för fakturor på beställda varor eftersom underlag saknades och kommunen är redovisningsskyldig gentemot granskande EU-organ. Fakturorna motsvarar cirka 100 000 kronor.

Den polisanmäldes handlande har förutom ekonomisk skada även inneburit att kommunens tilltro skadats.