Tryck för att lyssna på markerad text!

Båstad nominerad till Årets superkommun

Senast ändrad: 13 Apr, 2017

Båstads kommun är en av tre finalister till utnämningen av Årets superkommun i kategorin Landsbygd. Prisutdelning blir i Stockholm på Stora samhällsgalan den 10 maj.

Det är tredje året i rad som Dagens Samhälle går igenom mängder med statistik gällande landets kommuner. Syftet är att ännu en gång identifiera de kommuner som lyckats särskilt väl och slutligen kora tre superkommuner.

– Superkul! Känns otroligt bra för vi har fantastiska boendekvaliteter här på Sveriges framsida. Vi har fått en helt annan närhet till storstadsregionerna och arbetsmarknadsregionerna genom två nya järnvägsstationer och flygplatsen. På det hela taget goda framtidsutsikter, säger kommunstyrelsens ordförande Bo Wendt (BP).

Så här skriver Dagens Samhälle om Båstad

Båstad är mer än bara semesterhus och tennis, även om det förstås präglar kommunen sommartid. Kommunen huserar många småföretagare och en välutbildad befolkning. Dessutom med goda förbindelser till omgivningen. En berömd infrastrukturförbättring är den riksbekanta tunneln igenom Hallandsåsen.

– Båstads kommun är en liten kommun med (till skillnad från vad många tror) begränsade resurser. Tillsammans med näringslivet har vi tagit fram en ny vision och vi har sex verksamhetsmål och två ekonomiska mål som är beslutade i politisk konsensus av kommunfullmäktige. Alla verksamheter och medarbetare ska bidra till alla målen. Den tydligheten gör att vår utveckling går snabbare. Och alla kan känna delaktighet i och stolthet över att vi tar stora kliv i riktning mot målen. Självklart ett arbete som invånare, föreningar och företag är starkt bidragande till. Vi är stolta tillsammans, säger kommunchefen Katarina Pelin.

Så här görs bedömningen

Dagens Samhälle har samlat data från vitt skilda områden som sammantaget visar vilka som har haft en utveckling i särklass de senaste åren och står särskilt väl rustade inför framtiden.

Vissa förändringar har gjorts i modellen från tidigare år. Kommunernas ekonomi bedöms efter två mått i stället för ett. Det betyder att den kommunala ekonomin ges något större vikt i sammanvägningen. Måttet för företagande har bytts ut. I år tittar man på kvoten mellan daglönebefolkningen och nattlönebefolkningen. I korthet innebär det att kommuner premieras där människor arbetar och skapar värde, snarare än dit högavlönade flyttar för att sova om nätterna.

– En framgångsrik kommun rymmer trots allt mer än företag, skolor och järnvägsspår, säger Olov Carlsson, chefredaktör på Dagens Samhälle i pressmeddelandet.

De andra måtten kvarstår. De är inflyttning från övriga landet, antal bolag per invånare, infrastruktur, utbildningsnivå, skolresultat och demografi.

Kommunerna är liksom i fjol uppdelade utefter Tillväxtanalys kommunindelning, med avseende på befolkning och andelen i glesbefolkade områden. Tanken är att jämföra kommuner som är någotsånär lika.

Andra finalister i kategorin Landsbygd är Åre och Vara.

Läs mer på Dagens Samhälles webbplats

Tryck för att lyssna på markerad text!