Click to listen highlighted text!

Allvarliga läget i Torekov kvarstår- Fortsätt spara på vattnet

Senast ändrad: 10 sep, 2018

Dricksvattenförbrukningen i Båstads kommun är fortfarande alldeles för hög. Det allvarliga läget i Torekov kvarstår. NSVAs personal är på plats för att kontrollera att bevattningsförbudet efterföljs. De kunder som inte följer förbudet kommer att få brev med information om eventuell vattenavstängning.

Under tisdagsmorgonen gick NSVA ut med bevattningsförbud i Båstads kommun efter en längre tid med hög vattenkonsumtion i kombination med det varma vädret. Helgen den 30/6–1/7 ökade förbrukningen så mycket att produktionen av dricksvatten inte kunde hänga med. Värst var läget i Torekov där NSVA mobiliserade och satte ut nödvattentankar.

– Eftersom vi inte såg att förbrukningen minskade under måndagen, som den vanligtvis brukar göra efter helgen, såg vi ingen annan utväg än att gå ut med ett bevattningsförbud, säger Jonas Håkansson, avdelningschef Dricksvatten på NSVA.

Därför tog inte vattnet slut

Under tisdagen gick dricksvattenkonsumtionen ned till en nivå som gjorde att NSVA klarade den akuta situationen, men förbrukningen är fortfarande alldeles för hög i hela kommunen. Risken för att vattnet tar slut i Torekov kvarstår. Därför uppmanar NSVA alla att fortsätta spara på vattnet.

– Om vattnet tar slut skulle det försvåra vardagen oerhört. Tomma vattenledningar innebär att du inte kan spola i toaletten eller duscha och att du måste hämta vatten i en nödvattentank. När vattnet väl kommer tillbaka efter att det har varit tomt i ledningarna måste man koka vattnet innan det används som livsmedel eftersom vi då inte kan garantera kvaliteten, säger Jonas Håkansson.

NSVAs personal följer upp bevattningsförbudet

Sedan tisdagen har NSVA personal på plats i Torekov för att informera om och följa upp bevattningsförbudet.

– Vi har pratat med många Bjärebor och turister som är engagerade och oroliga. Det är tyvärr flera fastighetsägare som väljer att trotsa bevattningsförbudet. På vissa ställen är det väldigt tydligt, där NSVA har varit på plats och pratat med personer som har stängt av bevattningen för att sedan starta den igen senare samma dag. De kunder som inte följer förbudet kommer att få brev med information om eventuell kommande vattenavstängning. Hjälp oss gärna att sprida budskapet om den akuta vattenbristen och bevattningsförbudet, säger Jonas Håkansson.

 

Kontakt

Kundcenter
0431-770 00

Öppettider
Måndagar 08.00-12.00, 13.00-16.30
Tisdagar 08.00-12.00, 13.00-18.00
Onsdagar 08.00-12.00, 13.00-16.30
Torsdagar 08.00-12.00, 13.00-16.30
Fredagar 08.00-12.00, 13.00-15.00

Avvikande öppettider kan förekomma i samband med röda dagar, samt dag innan röd dag. Läs mer här

Skicka meddelande till kundcenter

Click to listen highlighted text!