Click to listen highlighted text!

Livsmedel i vardagen

Senast ändrad: 10 sep, 2018

På denna sida samlar vi aktuell information om livsmedel, livsmedelsverksamheter samt länk till livsmedelsverkets sida om sjukdomar som kan spridas via livsmedel.

 

Matens miljöpåverkan

Maten vi äter orsakar en fjärdedel av den klimatpåverkan som svenska hushåll ger upphov till. Och visst spelar det roll hur vi tänker när vi handlar. Läs mer på Livsmedelsverkets hemsida om Miljösmarta matval. Länken hittar du i högerkolumnen.

 

Fisk till middag? Vad ska jag välja?

Hjälp oss att påverka, använd WWF:s fiskguide! Se länken i högerkolumnen.

 

Smittsamma sjukdomar i samband med livsmedel

Det finns flera smittsamma magsjukdomar i samband med livsmedelshantering. Vissa ofta förekommande exempel på dessa är Vinterkräksjuka (Norovirus, (Calicivirus)), EHEC och Salmonella. Det finns betydligt fler med skiftande symptom och allvarlighetsgrad. Information om dessa kan du finna via länken till livsmedelsverkets hemsida om ”Risker med mat”. Länken finns i kolumnen till höger.

Så här undviker du matförgiftning i hemmet

• Hetta upp maten ordentligt, till minst 70 grader Celsius.
• Skölj grönsaker och frukt ordentligt.
• Drick inte opastöriserad mjölk.
• Tvätta händerna innan du äter eller tillagar mat. Var också noga med att tvätta händerna efter att du har varit i kontakt med djur.
• Det är också viktigt med bra hygien i samband med matlagningen så att inte bakterier överförs från ett livsmedel till ett annat via redskap eller arbetsytor.

Click to listen highlighted text!