Click to listen highlighted text!

Sommarjobb 16-18 år

Senast ändrad: 21 aug, 2019

I Båstads kommun erbjuder vi sommarjobb inom en rad olika arbetsområden för ungdomar 16-18 år. I filmerna kan du höra Thea och Hugo berätta om vad de får göra på sina sommarjobb.

Vanliga frågor och svar sommarjobb 16 till 18 år 2019

Ansökan till sommarjobb 2019

 

”Sommarjobbet ger erfarenhet om de äldre och hur det är i arbetslivet”

 

 

”Jag gillar att vara utomhus och att arbeta med kroppen, vilket man får göra här”

När kan jag söka?

Ansökningsperioden för sommaren 2019 öppnar den 11 februari och är öppen fram till den 17 mars. Du kan inte söka före eller efter dessa datum.

Vem kan söka sommarjobben?

Du som är folkbokförd i Båstads kommun. Du som är född mellan 2001 och 2003 och har ett svenskt fullständigt personnummer kan söka sommarjobb.

Hur gör jag en ansökan?

Annonsen om jobben hittar du på Båstads kommuns hemsida  www.offentligajobb.se. Först måste du skapa ett konto på www.recruit.visma.com, som blir grunden i din ansökan. Du måste på ett korrekt sätt fylla i namn, hela ditt personnummer och övriga kontaktuppgifter. Tänk på att e-postadressen som du anger här ska vara korrekt och aktuell för vi använder den när vi vill komma i kontakt med dig. I det personliga brevet är det viktigt att du berättar om dig själv, fritidsintresse och varför du vill arbeta inom ett visst område eller så är du nyfiken på alla arbetsområden. Motivera varför du vill ha sommarjobb hos oss. Söker du arbete inom IT eller det digitala filmprojektet måste du beskriva ditt intresse och erfarenheter inom media, film och datorer. I meritförteckningen/CV fyller du i vilken skola du går på, praktikplatser och eventuella jobb du haft.

Under vilka veckor finns det sommarjobb?

Sommarjobben är indelade i följande perioder:
 Period 1: 17/6 – 12/7 (vecka 25-28)
 Period 2: 15/7 – 9/8 (vecka 29-32)

Vad är det för arbetsuppgifter inom de olika områdena?

Tycker du om att arbeta med människor?Arbete inom vård och omsorg innebär ett socialt arbete där du umgås med de äldre och hjälper till vid måltiderna. Du får även aktivera de äldre med promenader, läsning men också bistå ordinarie personal med andra arbetsuppgifter.

Inom barnomsorgen arbetar du med barn i olika verksamheter. Du får leka och aktivera barnen både inomhus och ute på lekplatsen. Tillsammans med pedagogerna hjälper du till vid barnens måltider men även andra enklare arbetsuppgifter som behövs göras under dagen. Pedagogerna tar hand om barnens toabesök och blöjbyten.

Är du praktiskt lagd? Arbetet inom park och gata samt naturvård innebär ett omväxlande fysiskt arbete både för kropp och knopp ute i friska luften. Du deltar i det dagliga arbetet med skötsel av grönområden till exempel rensning av rabatter, gräsklippning, målning, plocka skräp. Alltså får du inte vara rädd för att få jord under naglarna.

Inom café/kök utför du enklare arbetsuppgifter i kök och servering. Exempelvis så hjälper du till med förberedelser, enklare matlagning, disk och städ, står bakom disken i ett café för att sälja kaffe och kakor.

Administration kan vara varierande arbetsuppgifter i kontorsmiljö till exempel arkivering, kopiering.

Är du intresserad av media och IT? Arbetet kan innebära att iordningställa nya ipads hos IT-pedagogerna. I det digitala filmprojektet ska det produceras filmer från olika miljöer på Bjäre till VR-glasögon, som sedan ska användas på Äldreboende. Eller kanske vara en digitalkompis med de äldre, genom att lära ut och visa vad man kan göra med den nya tekniken.

Vad får du arbeta med om du är minderårig?

Du får arbeta med i nästan princip alla jobb inom kommunens verksamheter. Du får inte arbeta med farliga kemikalier, tunga lyft där du kan skada dig eller köra maskiner utan behörighet. Arbetsplatsen har arbetsmiljöansvaret för dig när du är på plats.
https://www.av.se/globalassets/filer/publikationer/foreskrifter/minderarigas-arbetsmiljo-foreskrifter-afs2012-3.pdf

Hur arbetar man i en kommunal verksamhet?

På sajten ”En kurs om Sveriges bästa jobb”, http://kommunkursen.se/ får du enkel och lättläst information om att arbeta i en kommun och vad du ska tänka på när du är anställd.

Om jag inte kan jobba hela perioden, får jag byta då?

Nej. Om du får ett sommarjobb så arbetar du alla fyra veckorna, inom period 1 eller 2.

Får jag jobba mer än en period?

Nej, eftersom så många ungdomar som möjligt ska få chansen till ett sommarjobb.

Vilka arbetstider arbetar jag?

Du arbetar fyra timmar om dagen under fyra veckor. Totalt blir det högst 80 timmar under en fyra veckors period. Start- och sluttid på dagen kan vara olika inom arbetsområdena. Arbetstiden är alltid under dagtid och på vardagar. På midsommarafton (vecka 25) arbetar du inte och får då betalt för 4 dagar denna vecka. Du ska inte jobba på obekväma arbetstider, till exempel innan klockan 07.00 på morgonen eller efter klockan 18.00. Det är inte tillåtet att jobba på helger, kvällar eller nätter.

Hur mycket får jag i lön?

Vilken lön du får beror på hur gammal du är. Åldersgränsen gäller från och med månadsskiftet efter fyllda år. 2019 års löneavtal är ännu inte klart mellan arbetsgivaren och det fackliga förbundet Kommunal. Hur lönen var förra året kan du se här och sedan tillkommer det semesterersättning: 16 år – 74,78 kr/timme 17 år – 82,03 kr/timme 18 år – 89,08 kr/timme
Lönen är skattepliktig men du kan lämna in ett ”intyg för utbetalning av lön utan skatteavdrag” eller begära ”skattejämkning” med en speciell blankett.

Måste jag betala skatt?

Nej, inte om du beräknar att din sammanlagda inkomst under 2019 kommer att bli mindre än 19 670 kronor (inklusive semesterersättning och ersättning för mat), om du studerar och du kommer att vara bosatt i Sverige under hela året.
Blanketten ”intyg för utbetalning av lön utan skatteavdrag” finns att hämta hos skatteverket.se
https://skatteverket.se/download/18.309a41aa1672ad0c8379a6a/1546848520232/intyg-for-utbetalning-av-lon-utan-skatteavdrag-skv434-utgava07.pdf
Du som kommer att tjäna mer än 19 670 kr kan begära skattejämkning med en speciell blankett. Läs mer om detta på skatteverket.se (skattejämkning)
http://www.skatteverket.se/privat/sjalvservice/allaetjanster/tjanster/jamkningforskolungdom.4.46ae6b26141980f1e2d4b79.html?q=j%C3%A4mkning

Fyll i en av blanketterna och skicka in den tillsammans med anställningsbeviset. Läs också svaret om anställningsbevis.

Skatt dras automatiskt från din lön om du inte skickar in någon av blanketterna, intyg för utbetalning av lön utan skatteavdrag eller skattejämkning, till oss.

Hur betalas lönen ut?

Alla frågor om lön och utbetalning informerar vi om på vår informationsträff den 14 juni. Inbjudan till träffen skickas till alla som får någon av sommarjobbsplatserna.

Hur tillsätter ni tjänsterna?

Först kontroll av ålder, fullständigt personnummer och var den sökande är folkbokförd. Sökande som inte har jobbat hos Båstads kommun tidigare har förtur. Vi matchar platser i möjligaste mån efter önskemål.

När får jag veta om jag har fått sommarjobb?

Alla som skickat in en ansökan får ett besked via e-post preliminärt under vecka 12 eller 13. Antingen blir du kallad till intervju eller så blir du reserv. Efter intervjuomgången får du svar på om du fått ett jobb eller inte. Du som fått jobb får ett brev hemskickat. Du ska tacka JA eller NEJ till erbjudandet och svara senast datumet som står i brevet.
Tackar du JA, kommer du att få skriva på ett anställningsbevis (läs även svaret om belastningsregistret). Tackar du NEJ, kommer du inte att få något nytt erbjudande om sommarjobb i år. Om du inte svarar inom angiven tid så förlorar du erbjudandet om sommarjobb.

Hur går en intervju till?

Du får träffa två personer som kommer att ställa frågor om bland annat varför du valt ett visst arbetsområde, vad som intresserar dig och om dina personliga egenskaper. Du kommer även att få information av vad arbetet innebär.

Om jag blir utvald, hur vet jag vilken arbetsplats jag kommer att jobba på?

I ansökningsformuläret på recruit visma ansöker du till ett arbetsområde, inte en specifik plats. Du blir kallad till en intervju inom ett visst arbetsområde, vilket det blir får du veta i kallelsen.

Om jag inte blir nöjd med det jobb jag fått, kan jag byta plats då?

Nej. I din ansökan är det viktigt att du besvarar frågorna inom vilket arbetsområde som du helst vill jobba. Om du av olika anledningar vill tacka NEJ till erbjudet jobb, hör av dig till oss så fort som möjligt så att någon annan kan få platsen.

Jag har tackat JA, men har fått förhinder. Hur gör jag?

Om du har tackat JA till ett sommarjobb, men sedan fått förhinder. Då måste du meddela oss så snart som möjligt via e-post: sommarjobb2019@bastad.se

Finns det reservplatser?

Om någon ungdom tackar nej så kan det hända att vi kontaktar dig för att erbjuda dig en sådan plats. Det är därför bra att ha ett utdrag från polisens belastningsregister redo, eftersom vi kan höra av oss med kort varsel.

Hur gör jag om jag byter adress, mobilnummer eller e-post efter den 17 mars?

Du skickar ett e-postmeddelande till sommarjobb2019@bastad.se och meddelar dina nya uppgifter.

Hur skriver jag på anställningsbeviset?

Ett anställningsbevis är en överenskommelse mellan arbetsgivaren Båstads kommun och dig som ska sommarjobba. Det innehåller  vilken lön du får, vilken period och arbetsplats du ska jobba på. Du som har blivit erbjuden ett jobb kommer att få hemskickat ett anställningsbevis per post. För att tacka JA till sommarjobbet måste du skriva på anställningsbeviset och skicka det tillbaka till oss så att vi har det senast det datum som står i brevet. Om du inte har skickat in ett påskrivet anställningsbevis så att vi har det senast det datum som står i brevet kan du komma att förlora din plats.

När jag sommarjobbar, är jag försäkrad?

Ja, har du skrivit på ett anställningsbevis så omfattas du av Båstads kommuns försäkring.

Måste jag gå på informationsträffen den 14 juni?

Ja. Här får du chans att träffa din arbetsledare/kontaktperson och få mer information om löneutbetalning och annat som berör arbetet. Du kan också ställa dina egna frågor.

Vad händer om jag blir sjuk under min arbetsperiod eller vill vara ledig?

När du blir sjuk är det viktigt att du kontaktar din kontaktperson på arbetsplatsen och talar om det. Om du vill vara ledig från jobbet är det en diskussion som du tar med din kontaktperson. Du kan inte räkna med att få ta igen den tid du eventuellt är borta från ditt jobb på grund av sjukdom eller ledighet.

Får jag jobba mer än 80 timmar?

Nej, eftersom så många ungdomar som möjligt ska kunna erbjudas ett sommarjobb betalas bara lön ut för högst 80 timmar under period 1 eller 2.

Får jag ha fler än ett sommarjobb under samma period?

Du som är under 18 år får, enligt AFS 2012:3 Minderårigas arbetsmiljö, inte ha någon annan sysselsättning såsom praktik, arbete eller utbildning som gör att du får en arbetsvecka på mer än 40 timmar. Du kan läsa mer om vad som gäller för unga här

https://www.av.se/globalassets/filer/publikationer/foreskrifter/minderarigas-arbetsmiljo-foreskrifter-afs2012-3.pdf

https://www.av.se/globalassets/filer/publikationer/broschyrer/sa-far-barn-och-ungdomar-arbeta-broschyr-adi043.pdf

 

Får man ett intyg när man har arbetat?

Om du önskar ett intyg på att du haft ett sommarjobb så kan din kontaktperson hjälpa dig med det. Säg då till första dagen på ditt jobb att du önskar ett intyg efter avslutad period.

Vad är belastningsregistret för något?

Vissa jobb kräver ett utdrag från belastningsregistret för att säkerställa att den sökande inte begått brottslighet som kan påverka verksamheten. Samtliga som söker en tjänst med detta krav måste ge detta brev till arbetsgivaren. Det finns olika utdrag så var noga med att du beställer inom rätt område. Du kan bara begära ut ett utdrag om dig själv. Du ansöker hos polisen via en blankett som du kan hitta på deras hemsida. Gå till polisens hemsida Utdrag ur belastningsregistret.

https://polisen.se/Service/Belastningsregistret-begar-utdrag/

Barnomsorg – välja blanketten ”Arbete inom skola eller förskola” (442.5)
Park/Gata, Naturvård – välja blanketten ”Arbete inom skola eller förskola” (442.5)
Kök/Café – välja blanketten ”Arbete inom skola eller förskola” (442.5)
Vård och omsorg – välja blanketten ”Kontroll av egna uppgifter i belastningsregistret” (442.3)
IT – välja blanketten ”Kontroll av egna uppgifter i belastningsregistret” (442.3)
Digitalt filmprojekt – välja blanketten ”Kontroll av egna uppgifter i belastningsregistret” (442.3)

Behöver jag göra ett utdrag ur belastningsregistret för att sommarjobba i Båstads kommun?

Ja. Har du fått en plats inom Vård och omsorg, barnomsorgen, kök/café, IT, digitalt filmprojekt eller park/gata och naturvård,  så krävs ett utdrag ur belastningsregistret. Arbetet inom park/gata och naturvård kan innebära att du kommer att utföra arbete på skolområde och i vissa kök har du kontakt med barnen på förskolan och fritids.Därför måste  du ha med dig ett utdrag för skola/barnomsorg. Beställ det i tid, gärna direkt när du får besked om jobb, då det tar en till två veckor att få det hemskickat. OBS! Öppna inte kuvertet när det kommer hem till dig. I informationsbrevet som vi skickar till dig kommer det stå var och när du ska lämna utdraget till oss.

Vad händer om jag inte har skaffat mig ett utdrag ur belastningsregistret?

Om du inte har lämnat ditt utdrag till oss allra senast första arbetsdagen eller om ditt utdrag innehåller någon anmärkning kan du mista ditt sommarjobb.

Finns inte din fråga med här så kan du kontakta oss via e-post:
Sommarjobb2019@bastad.se
Vi har ingen möjlighet att svara på frågor via telefon. Skicka istället frågan med e-post som vi läser dagligen.
Arbetsmarknadsenheten är samordnare av sommarjobben 2019.

Välkommen med din ansökan!

Click to listen highlighted text!