Click to listen highlighted text!

Angående strandrensningen i Hemmeslöv

Senast ändrad: 10 sep, 2018

Båstads kommun har fått många frågor angående hur vi hanterar tången längs stranden i Hemmeslöv. Som många har sett är vattnet fyllt med tång och småpartiklar, vilket gör att vattnet nästan ser ut som kaffesump – även en bit ut i havet.

Kommunen har endast tillstånd att ta bort tång som spolats upp på stranden, och inte den tång som ligger ute i vattnet eller precis i vattenbrynet. En rensning längs hela strandsträckan hade endast medfört en kortvarig förbättring uppe på stranden – detta eftersom tångbältet i vattenbrynet ligger kvar och inte får röras. Med anledning av detta har Båstads kommun gjort bedömningen att just nu endast rensa kortare sträckor längs stranden i Hemmeslöv.

I morse (27 juli) kl. 05.30 gjorde kommunens medarbetare en besiktning vid strandkanten. Även då problemet med grumligt vatten kvarstår (främst vid bryggan vid Mellanvägen) kunde de se att vattnet klarnar upp betydligt strax norr om Riviera, förbi Malens havsbad och ner mot Tångbryggan.

Att mängden tång minskar strax norr om Riviera och in mot Båstad beror INTE på att vi rensar tång mer frekvent på sträckan Riviera – Båstad, utan istället på att tången rör sig med strömmarna i vattnet och vinden. Det är alltså naturens krafter som gjort att partiklar och tång just nu samlas längs stranden i Hemmeslöv.

 

Kontakt

Kundcenter
0431-770 00
bastads.kommun@bastad.se

Besök oss
Vångavägen 2
269 80 Båstad

Öppettider:
Måndag, onsdag och torsdag: 08.00 - 16.30
Tisdag: 08.00 - 18.00
Fredag: 08.00 - 15.00

Skicka meddelande

Click to listen highlighted text!