RIG- Elittennisprogrammet

Senast ändrad: 3 okt, 2018

Om du är intresserad av att kombinera studier med elitsatsning i tennis, är vårt riksidrottsgymnasium i Båstad ett riktigt bra alternativ för din utveckling. Det finns starka traditioner i Båstad och det är många välkända tennisspelare som har tagit studenten här. Vår målsättning är att tillhandahålla en riktigt bra miljö för elitutveckling kombinerat med gymnasiestudier. På längre sikt är målet med verksamheten att ni skall lämna gymnasiet på en nivå där man är väl förberedd och redo för proffs- eller collegespel. Hos oss kommer du att erbjudas bästa möjliga förutsättningar.

Våra ramar
Vår träningsverksamhet bedrivs på Båstad Sportcenter som bl.a. har 14 utebanor, 6 banor inomhus, idrottshall, shop, gym och en riktigt bra restaurang.

Eleverna bor i fräscha studentlägenheter på Båstad Campus som ligger ca 8-10 minuters gångavstånd till Sportcentret. Campus ligger i sin tur vägg i vägg med Akademi Båstad Gymnasium. Skolan är en mindre gymnasieskola med ca.300 elever och man har stor erfarenhet av tenniselever då RIG har funnits många år i Båstad. Det är ett nära samarbete mellan tränare och skolpersonal för att skapa bästa möjliga förutsättningar för eleverna att kombinera skolarbetet med den stora träningsmängden.

RIG Båstad arrangerar också en hel del reseaktivitet både till nationella och internationella (ITF) tävlingar.

Våra ledord
Tillsammans med våra elever har vi skapat följande ledord för RIG Båstad:

R= Respekt     I= Inställning     G= Glädje / Gemenskap
Varje ledord har en större innebörd som varje ny elev blir informerad om vid skolstart.

Våra förväntningar:
Det ställs stora krav på dig som kommer in i Båstad. Det krävs disciplin, flit och ansvars-tagande för att du skall få ut mesta möjliga av dina studier och din tennis. Klarar du av detta får du några riktigt bra år i Båstad som lägger grunden till fortsatt satsning efter gymnasiet.

Ansökan till utbildningen senast 15 oktober
Om du tycker det verkar spännande och intressant att gå på RIG Båstad skall du senast den 15 oktober skicka in din ansökan.

Din hemkommun betalar för RIG
Det utgår ett elitidrottsstöd från Riksidrottsförbundet till platserna på RIG. Tillsammans med Svenska Tennisförbundet ansvarar också Riksidrottsförbundet för verksamheten. Du är garanterad att din hemkommun betalar för dina studier på RIG. För att ta studenten, få ett examensbevis, krävs 2 500 poäng. Av de poängen så omfattar 700 poäng specialidrotten vilket gör att du har möjlighet att träna mycket tennis och fysisk träning.

Våra tränare:

RIG Båstad har en grupp tränare som alla har mångårig erfarenhet av nationell och internationell tennis.
Niklas Rosengren, verksamhetsansvarig, har arbetat med dansk elittennis både på klubb och landslagsnivå. Bl.a. har han varit klubbchef i storklubben KB Köpenhamn, sportchef och förbundstränare i danska förbundet, tränare både på ATP/grand slam nivå och övrig landslagsnivå (Davis Cup, Fed Cup, OS). Är utbildad idrottslärare på GIH.
Pontus Bergevi är ett välkänt namn i tennissverige och han var tidigare verksam i Tennis Syd men arbetar nu på heltid på RIG Båstad. Pontus har en gedigen pedagogisk utbildning och har även under en tioårsperiod arbetat som idrottslärare. Ledare för framgångsrika klubblag och juniorlandslag.
Christian Bergström arbetar under hösten som vikarie tills det att vi har anställt ny tränare. Christian har mångårig erfarenhet dels som spelare och dels som tränare. Tidigare rankad som 32 i världen har han gått hela vägen till världseliten. Som tränare har Christian bl.a. varit verksamhetsansvarig för RIG i Båstad och ansvarig tränare i Kungsbacka och Söndrum.
Peter Haarala är utbildad idrottslärare och är ansvarig för den fysiska träningen.
Utöver nämnda tränare disponerar RIG Båstad över extra resurstränare/sparring som Anders Järryd och Henrik Holm. Spelare som har gått ”hela vägen” till världseliten.

 

 

Detta läser du på RIG

Gymnasiegemensamma ämnen, 1150p
Svenska 1/Svenska som andraspråk 1, 100
Svenska 2/Svenska som andraspråk 2, 100
Svenska 3/Svenska som andraspråk 3, 100
Engelska 5, 100
Engelska 6, 100
Matematik 1b, 100
Matematik 2b, 100
Historia 1b, 100
Idrott och hälsa 1, 100
Naturkunskap 1b, 100
Religionskunskap 1, 50
Samhällskunskap 1b, 100

Programgemensamma karaktärsämnen 300p
Filosofi 1, 100
Psykologi 1, 100
Moderna språk, 100

Inriktning Beteendevetenskap 450p
Ledarskap och organisation, 100
Kommunikation, 100
Psykologi 2a, 50
Samhällskunskap 2, 100
Sociologi, 100

Programfördjupning, 300p
Pedagogiskt ledarskap, 100
Tränings- och tävlingslära, 100
Idrottsspecialisering, 100

Individuella val 200p
Tränings- och tävlingslära 2, 100
Idrottsspecialisering 2, 100

 

Pin It on Pinterest

Share This